LESSEN schrijven

Er zijn 20 lessen geweest op maandagochtend van 10.00 -12.00 uur

Docent: Denise Schreuder
Deelnemers en begeleiding: Nanda, Myriam, Rian, Carolien, Gré, Myrthe, Gerda, Hazal, Mamee, Angela, Lizet, Myrthe, Gijs-Jan, Kheira, Ad, Florian, Ronald, Machiel, Wim, Monique, Lynn, Marga, Frank, Bep, Riet, Marion, Brenda, Koosje, Dennis, Fred.

Iedere les is er een ander aspect van troost of inspiratie aan bod gekomen en daar in een passende vorm een gedicht of tekst over geschreven.
Zo is er geschreven over geliefden, een uitzicht waar je van houdt, ultieme troostmuziek, een ode aan de alledaagsheid d.w.z. dat ene dagelijkse voorwerp waar je niet zonder kan/wil, maar ook is er ‘vrij werk’ gemaakt naar ieders eigen idee.
Er is flink nagedacht, serieus geschreven, aandachtig naar elkaar geluisterd, stevig gediscussieerd maar ook eindeloos veel gelachen.

Denise – docent schrijven:
“Met veel respect, ontroering en verwondering heb ik gezien hoe al die verschillende eigenwijze individuen samen een hechte groep zijn geworden, hoe elke deelnemer niet alleen vol geduld is blijven doorschrijven maar ook hoe ieder een ontwikkeling in zijn werk heeft gemaakt. Sommige cliënten van Heliomare herkenden de volgende les vaak eerst hun eigen werk niet meer. Pas als ze een paar regels hadden gelezen, wisten ze het weer. Toch heeft iedereen vooruitgang geboekt zowel in vorm als inhoudelijk.”

Marion – deelnemer:
“Ik was helemaal verbaasd dat al die verhalen er zomaar bij me uit kwamen rollen. Al die radartjes in mijn hoofd gingen aan het werk. Er was kennelijk toch veel blijven hangen aan herinneringen enzo.
Doordat we een langere periode hadden, kon je meer opbouwen. Ik leerde steeds meer over verhaalstructuur en vertelvormen, en kreeg steeds meer inspiratie.
Thuis heb ik er ook profijt van. Ik ben heel nieuwsgierig, lees veel en luister graag naar de radio. Door het schrijven maar ook door het voorlezen en bespreken van elkaars werk, ben ik nu meer geoefend om de hoofdzaken er uit te halen. Ik luister vaak naar BNR en dit kan ik nu veel beter volgen.”

Dennis – deelnemer:
“Ik zou deze lessen nooit meer willen missen. De lessen schrijven hebben me geholpen mezelf te herkennen en terug te vinden.
Door de aanpak in deze lessen ben ik tot het inzicht gekomen dat als je iets benadert vanuit openheid er dan iets moois kan ontstaan. Door op deze manier met taal bezig te zijn, ben ik me bewust geworden van wat drempels kunnen veroorzaken en hoe ik deze kan beslechten.
Vroeger was ik docent wiskunde en natuurkunde. Door mijn ziekte was ik angstig en gereserveerd geworden in het praten en schrijven. Als ik me niet kon uitdrukken, dan sloot ik me af. Nu weet ik dat ik onbevreesd ben. Ik ga het gesprek weer aan in een groter gezelschap.”

Gerda – vrijwilliger:
“De schrijfgroep was een bont gezelschap van eigenwijze individuen. Het was hartstikke leuk dat er ook mensen van buitenaf uit de buurt meededen. Mensen gingen echt nadenken en hun hersenen weer inzetten voor taal. Complimenten voor de docente, die elke week weer met iets nieuws kwam waar iedereen plezier in had.
Soms schreef ik zelf, soms ondersteunde ik cliënten voor wie zelf schrijven lastig is. De laatste lessen was Wim bij de groep gekomen. Wim praat nooit, maar wilde toch graag schrijven. Ik heb hem geholpen, en samen ging het eigenlijk prima. Dat vond ik heel ontroerend.”

Ronald – deelnemer:
“Ik ben een taalmens. Vroeger heb ik best veel geschreven. Daarom wilde ik graag aan schrijven meedoen. Voor mij was het wel vermoeiend om te doen, maar zeker de moeite waard.
Het was fijn dat er zoveel lessen waren. Langzamerhand kwamen er toch weer vaardigheden terug die ik vroeger ook had en daarmee ook het plezier! Schrijven is nu weer meer een gewoonte geworden, maar het is nog niet ingesleten.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s