MOESTUINLESSEN

Er zijn 14 lessen geweest op vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur

Docent: Ellen Mookhoek
Deelnemers en begeleiders: Helma, Fred, Mirjam, Rian, Carolien, Mamee, Leila, Anna, Dinie, Fred, Florian, Eline, Robbie, mr. Berkasem, Mary, Jacqueline

In de straat van het dagcentrum zijn in augustus 2014 zeven bakken geplaatst om in te tuinieren door buurtbewoners en cliënten van Heliomare. Als een van de facetten van troost wilden we namelijk in het project ook aandacht besteden aan de relatie tussen eten en troost. Bij mensen met NAH is de smaak vaak niet aangetast. Goed eten is voor iedereen van belang en iets waar mensen echt van genieten en plezier aan beleven. Comfort food uit eigen tuin dus!
Docente Ellen Mookhoek heeft de deelnemers van alles geleerd over het verbouwen van groente en kruiden. Welke gewassen en planten kan je wel en welke beter niet in een stadsmoestuin zetten? Hoe vaak moet je eigenlijk water geven en hoe meet je dit? Welk onkruid haal je weg, wat kan je laten staan? Als afsluiting van de les is er vaak een lekker hapje van de oogst gemaakt en geproefd. En wat smaakt er beter dan eten uit eigen tuin? In deze lessen is zeker bewezen dat comfort food gezond kan zijn.

De moestuinbakken blijven staan. Een aantal bakken wordt opnieuw ingericht als pluktuin voor kruiden en bloemen, in de andere bakken blijft de moestuin in tact. Zodra er genoeg belangstelling is vanuit de buurt, komen er weer moestuinlessen en worden alle bakken weer moestuin.

Ellen – docent moestuin:
“TAFELS VOL TROOST was een bijzonder project met bijzondere deelnemers. Ik vond het super leuk om de lessen te geven. Het was mooi om te zien hoe ‘oude’ tuinierkennis terugkwam bij sommige deelnemers en wat een aangename ontdekking het voor andere deelnemers was om zo met elkaar te tuinieren.”

Fred – deelnemer:
“Vroeger was ik hovenier. Ik heb altijd met mijn handen gewerkt en hou er van om echt iets te doen. Daarom vond ik de moestuin lessen leuk.
Soms herinnerde ik me weer dingen van vroeger. Je kan niet opnieuw het wiel uitvinden maar je weet wel vaak hoe iets moet. Bijvoorbeeld bij de boerekoolplantjes wist ik opeens weer hoe je die moest verzorgen.
Mensen komen dichterbij je te staan, als je gezamenlijk met je handen bezig bent. Je leert elkaar op een andere manier kennen. Vaak kwamen mensen uit de buurt een praatje maken als we in de moestuinbakken bezig waren. Dat was heel gezellig.”

Robbie – deelnemer:
“Ik had me er op verheugd om lekker in mijn overall en met mijn kaplaarzen aan in de moestuin te kunnen werken. Toen ik er achter kwam, dat er alleen plek was in de straat voor moestuinbakken moest ik me wel even over iets heen zetten. Ik heb vroeger veel op het land gewerkt en zelf een moestuin gehad.
Ik heb er veel plezier in gehad. Nu de lessen voorbij zijn, zorg ik ervoor dat de plantjes genoeg water krijgen op de dagen dat ik hier ben. Als ik ’s morgens aan kom en zie dat de plantjes er goed bij staan; dat maakt me blij.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s