LESSEN beeldend

Er zijn 20 lessen geweest op maandagmiddag van 13.30 -15:30 uur

Docent: Geertje Tjalma, zij is beeldend kunstenaar.

Deelnemers en begeleiding: Carla, Marijke, Brenda, Linda, Peter, Fred, Ronald, Machiel, Marion, Lien, Clary, Diny, Carolien, Bras, Helma, Mirjam, Rian

Geertje had de eerste les de tafel gedekt met diverse voorwerpen en materialen. Hieruit heeft elke deelnemer een object gekozen, dat voor hem/haar een herinnering van troost opriep. Deze objecten met bijbehorende verhalen zijn de inspiratiebron geweest bij verschillende opdrachten.

Er is bijvoorbeeld een ‘bakkie troost’ ontworpen en vormgegeven; een kopje, een kopje-houder, of een vaas, waarbij scherven en klei als materialen zijn gebruikt. De scherven en klei weerspiegelen de kwetsbaarheid en gelaagdheid die in ieder mens aanwezig zijn.

In het tweede traject stond het portret en met name het zelfportret centraal, Deze portretten weerspiegelen de gelaagdheid in persoonlijke emoties en herinneringen. Er is gewerkt vanuit verschillende materialen en werkvormen. Ieder heeft uiteindelijk een portret gemaakt dat mooi aansluit bij hun persoonlijke verhaal over troost. Zo hebben een paar deelnemers er voor gekozen om hun zelfportret in een raam vorm te geven, waardoor je als het ware een nieuw uitzicht creëert voor jezelf.

Geertje Tjalma – docent:
“De thema’s troost en inspiratie waren een waardevolle inspiratiebron. Het was heel fijn om in twee trajecten te werken en de tijd te hebben. Hierdoor konden deelnemers dieper op de materie ingaan maar ook langer aan een kunstwerk door werken. Of soms een les een beetje lummelen, dagdromen of lekker kletsen met de anderen zonder dat hierdoor tijdsdruk ontstond. Iedereen heeft een eigen aanpak en stijl ontwikkeld; dit is een echte Marion of dat is een echte Machiel. Dat maakt elk werk uniek en bijzonder!”

Machiel – deelnemer:
“Ik had weleens een schildercursus gedaan maar verder nog nooit iets beeldends gemaakt. Ik heb hier zowel grote dingen als kleine dingen gemaakt en met heel verschillende materialen leren werken. Helemaal geweldig!
We hebben bijvoorbeeld een tafeltje gemaakt met objecten die je troosten. Golf is erg belangrijk voor mij. Ik was vroeger een echte sportman. In beweging zijn is nog steeds goed voor me. Ik doe ook graag aan toernooien mee. Daar ontmoet je weer andere mensen en dat is altijd gezellig. Hoe verbeeld je dat dan naar zo’n tafeltje? Dat was een echte ontdekkingsreis. Door mijn hersenbloeding zijn mijn oriëntatie en vermogen tot ordenen aangetast. Als je aan een beeldend object werkt, moet je voortdurend bepalen waar je iets plaatst of schildert; kiezen voor links of rechts, boven of beneden. Ik merk echt dat ik hierdoor in mijn dagelijks leven ook meer getraind raak in ordenen en oriëntatie”.

Gijs – deelnemer:
“Wanneer ik thuis zit, word ik verdrietig van de gedachtes aan hoe het vroeger was. In deze lessen ben ik op een positieve manier gaan nadenken in een positieve omgeving en kon ik er ook op een andere manier mee bezig zijn. Eerst heb ik geschetst en een beeld gemaakt van hoe het vroeger was; toen ging alles in mijn leven snel en rap. Daarna heb ik een beeld gemaakt met een stoplicht en een rolstoel; zo is mijn leven nu. Na mijn beroerte gaat alles anders, rustiger en langzaam. Hier moet ik nog steeds aan wennen. In de lessen beeldend heb ik geleerd dat langzaam en rustig ook goede kwaliteiten zijn. Als je er wat langer over doet, wordt het kunstwerk daar vaak alleen maar beter van.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s