IN DE BUURT

Naast de langere reeks lessen en workshops in het dagcentrum van Heliomare hebben er workshops plaatsgevonden en zijn er mini-exposities georganiseerd op de locaties van een aantal samenwerkende buurtorganisaties.

OBA Olympisch Kwartier
Elisabeth Eyl, Regiohoofd Zuid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), vindt het belangrijk dat de bibliotheek een huis biedt aan projecten in de wijk. Zij heeft het project enthousiast omarmd en er met haar team voor gezorgd dat TAFELS VOL TROOST onder de aandacht is gebracht bij de bibliotheekbezoekers.
Daarnaast is er rond Valentijnsdag een workshop liefdesgedichten schrijven onder leiding van Denise Schreuder geweest voor buurtbewoners en cliënten van Heliomare. Wat brengt er immers meer troost dan liefde?
Valentina Pentury, medewerkster van de OBA OLYMPISCH KWARTIER, begeleidt op woensmiddag de leesclub voor kinderen van de basisschool. Ichraq, Venhar, Saloua, Hajar, Elif, Malena, Fadime, Sevginur, Nina, de meiden van deze leesclub, hebben een prachtig kunstwerk gemaakt voor de tentoonstelling rond de vraag wat hen gelukkig maakt.

IMG_1523

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoofdkwartier
Het Hoofdkwartier op de Hoofddorpweg is een huiskamer voor de buurt, gefaciliteerd door Maarten Ozieck van SOOZ. Buurtbewoners kunnen elkaar hier ontmoeten, hun hulpvraag neer leggen en gezamenlijk initiatieven ondernemen. Natuurlijk kon deze locatie niet ontbreken bij TAFELS VOL TROOST. Buurtbewoners zijn gevraagd om hun favoriete ingrediënten van troost op te schrijven en zo met de buurt te delen. In de etalage heeft een mini-expositie gestaan rond de odes aan de alledaagsheid die de deelnemers van de lessen schrijven hebben geschreven.

IMG_4161

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Willem de Zwijgerkerk
In de Willem de Zwijgerkerk heeft in de maanden april/mei een mini- expositie gestaan rond de vraag ‘wat maakt jou blij?’. Er waren tafeltjes vol troost te zien met gedichten uit de lessen schrijven en servies uit de lessen beeldend. Daarnaast is er een zogenaamde troostmuur gemaakt waar bezoekers van de kerk hebben opgeschreven waar zij blij van worden of getroost door worden. Op woensdag 15 april 2015 heeft Marleen Kemink van Zin in Zuid een lunch-aflevering van de Generatietafel bij Heliomare gehouden. Tijdens een lekkere lunch met mensen van verschillende leeftijden heeft er een mooi gesprek plaatsgevonden over de thema’s troost en inspiratie. Iedereen was zo enthousiast, dat inmiddels is besloten dat er vanaf het najaar een volgende reeks Generatietafels zal plaatsvinden bij Heliomare.

Het Odensehuis/de Europaschool
Het Odensehuis is een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers. Bep van Oostrom, coördinator van het Odensehuis, is al vanaf het begin bij de ontwikkeling van TAFELS VOL TROOST betrokken geweest. Het Odensehuis vindt het belangrijk dat hun bezoekers regematig in contact komen en samenwerken met andere buurtgenotenen.
Schrijfdocente Denise Schreuder heeft er vier workshops gedichten schrijven gegeven. Hieraan hebben vaste bezoekers van het Odensehuis meegedaan, cliënten van Heliomare, buurtbewoners én de leerlingen van groep 4 van de Europaschool. Er zijn verschillende dichtvormen uitgeprobeerd en samen met de kinderen van de Europaschool zijn er gedichten en ansichtkaarten gemaakt van ieders favoriete plek.

Basisschool de Elout
Basisschool de Elout is een belangrijke partner in het project geweest. De school vindt het belangrijk dat hun leerlingen kennis maken en leren samenwerken met buurtbewoners waaronder ook de cliënten van het centrum van Heliomare.
De leerlingen van groep zes van Basisschool de Elout hebben onder begeleiding van hun beeldende docente Johanna Teekman de project-tafeltjes omgebouwd tot diorama’s. Een diorama is een kijkkast zonder deksel.
Hierbij stond de vraag: ‘wat maakt je blij?’ centraal.

Denise Schreuder, projectleider, en Lynn Quekel, cliënt van Heliomare, zijn bij groep 8 op bezoek geweest. Lynn, die zelf op haar 16de een beroerte heeft gehad, heeft verteld hoe het is om te leven met NAH en Denise heeft verteld wat het dagcentrum voor mensen met NAH doet. Daarna hebben de leerlingen van groep 8 een keer meegedaan met de lessen dans, schrijven en beeldend, waarbij ze gezamenlijk iets gemaakt hebben voor de opening en de tentoonstelling. Dit waren bijzondere en waardevolle ontmoetingen zowel voor de leerlingen als voor de clienten van het dagcentrum.

Giovanni – leerling groep 8:
“Hoe kan je eigenlijk lid worden van Heliomare? Ik wil hier wel vrijwilligerswerk komen doen”.

Basten – leerling groep 8:
“Mijn moeder heeft een vriend die ook een hersenbloeding heeft gehad. Hij kan niet zo goed meer praten, maar ik begrijp hem wel. Ik maak voor hem een bloem als troost”.

Dennis – directeur Eloutschool:
“Door aan dit project mee te doen is de wereld van onze leerlingen weer groter geworden. Het zou mooi zijn als een dergelijk project met Heliomare net zo’n vast onderdeel van groep 8 zou kunnen worden als het schoolkamp of de musical”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s