INTERVIEWS

Pamela Joor – initiatiefnemer van TAFELS VOL TROOST, locatiemanager dagcentrum Heliomare A’dam

“Wat ik vooral zo mooi aan dit project vind, is dat de samenwerking en participatie ontstaat vanuit de ontmoeting. Soms was het delen van dezelfde humor al genoeg om tot contact te komen.
Kunst verrast, plaatst je even buiten je vertrouwde kaders. Dat is voor iedereen goed op zijn tijd. Dat merkte ik zelf ook. Mijn dagelijkse werk bestaat toch grotendeels uit het draaiende houden van de organisatie van het centrum. Door dit project heb ik ook meer contact en binding met de buurt gekregen en dat vind ik enorm leuk.
De workshops voor de medewerkers waren daarin ook belangrijk. Ons team is heel bevlogen maar ook heel druk. Iedereen was wel meteen enthousiast voor TAFELS VOL TROOST. Door zelf in twee workshops met de thema’s en de kunstdisciplines aan de slag te gaan, begrepen medewerkers echt hoe waardevol dit voor de cliënten is.
De kunstenaars doen een ander appèl op onze cliënten. Zij laten veel over aan de creativiteit van de cliënten en geven hen daarin vrijheid. Dat is een waardevolle aanvulling naast de begeleiding die onze professionals geven.
Door hun strakke dagelijkse routine zijn cliënten vaak afhankelijk van naasten en verzorgenden. Zij ontvangen weinig complimenten en worstelen vaak met de zingeving van hun bestaan.
In TAFELS VOL TROOST zijn zij juist aangesproken op hun eigen verhalen en ideeën. Daar hebben ze in de lessen veel waardering en aanmoediging in gekregen. Er bestaat in kunst geen goed of slecht, jouw eigen stem is van belang. Dat is enorm waardevol voor onze cliënten geweest. En het heeft tot verrassende resultaten geleid zowel in de lessen als in het dagelijks leven van cliënten.

De openheid van het project naar de buurt is heel effectief geweest. Wij zijn als zorg-instelling een stuk laagdrempeliger geworden, mensen stappen nu sneller even van hun fiets af om naar onze mooie etalage vol kunst te kijken of de moestuinbakken te inspecteren of lopen even naar binnen voor nadere informatie.
De participatiesamenleving is een mooi streven, maar ik vind dat er een zekere wederkerigheid in moet zitten. Dit project leverde beide partijen iets op. Nieuwe vrijwilligers waren heel enthousiast om mee te doen aan de lessen en andere activiteiten en omgekeerd hadden wij het zonder hun hulp niet zo goed kunnen doen. Vanuit dit principe zou ik graag de komende jaren verder willen samenwerken met buurtbewoners en buurtorganisaties”.

Frank ’t Hart – stafmedewerker Wonen en Dagbesteding Heliomare

Frank is als fondsenwerver vanaf het allereerste begin bij TAFELS VOL TROOST betrokken geweest. Tijdens de uitvoering van het project heeft hij regelmatig lessen en activiteiten bijgewoond en gefotografeerd.

Frank:
“Vanaf het eerste idee geloofde ik al in de waarde van dit project. Het zijn natuurlijk lastige tijden in de zorg en in de kunst, waardoor we ruim twee jaar bezig geweest om de financiering rond te krijgen. Ik ben blij dat we hebben doorgezet. Het is geheel en al de moeite waard geweest.
Aan TAFELS VOL TROOST heeft een grote verscheidenheid aan cliënten van Heliomare en buurtbewoners meegedaan. Ik vond het bijzonder om te zien hoe al die verschillende mensen toch allemaal iets gemeenschappelijks bleken te hebben, graag hun verhalen en ideeen over troost en inspiratie deelden en er zo veel plezier in hadden om met elkaar samen te werken. De humor spatte er van af in de lessen en andere activiteiten.
Ik vond het ontroerend dat cliënten helemaal niet meer bezig waren met hun aandoening maar met hele basale universele emoties, die los staan van wat er met hen aan de hand is.
Werken vanuit creativiteit is voor mensen met NAH heel goed. Er moet vernieuwd worden in die hersens en dat doe je met deze kunstlessen en activiteiten. Het zou heel mooi zijn als we een dergelijk aanbod op een of andere wijze in ons aanbod bijvoorbeeld via de extra-murale behandelingen kunnen blijven aanbieden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s